Menheerse Havendag
3 & 4 juni 2016
Havendag Junior
Hét educatieve evenement rond de haven van Middelharnis
Festivalvloot!
Stap aan boord op één van de vele schepen van de festivalvloot!
Menheerse kermis
Voor het eerst in járen weer ouderwets kermisvermaak, van donderdag t/m zaterdag!

Menheerse Havendag 2016

Datum: Locatie: Middelharnis Haven

Het eerste weekend van juni staat al jaren gemarkeerd als het weekend van de Havendag in Middelharnis. Sinds 2014 is de stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis bezig met de vernieuwde editie van dit traditionele publieksevenement. We hebben ons best gedaan om de ‘haven’ weer echt in Havendag te krijgen. Naar onze bescheiden mening, en veel belangrijker, die van tienduizenden bezoekers vorig jaar, is dat goed gelukt. Vorig jaar konden we een bomvol en kletsnat programma bieden in het historische centrum, de Havenkom, het Havenkanaal, de sluis én de Buitenhaven. Bijna 30.000 bezoekers hebben dit programma beleefd en de commentaren achteraf waren duidelijk: de Menheerse Havendag is het grootste en meest gevarieerde publieksevenement van Goeree-Overflakkee.

We staan dan ook te popelen dit jaar minstens net zo’n editie neer te zetten in het eerste weekend van juni 2016. Vorig jaar is er een groep ondernemers opgestaan die onder de vlag van ‘ Vrienden van de Menheerse Havendag’ een bedrag bijeen hebben gebracht dat de basis voor het evenement vormt. Vanuit de gemeente Goeree-Overflakkee en met name Eilandmarketing GO komt een ander belangrijk deel. We hebben nog steeds een flinke uitdaging om de kosten van het evenement gedekt te krijgen, maar dát het er komt is sinds half april zeker! Mocht u ons willen helpen de kosten te dekken, kijk dan hier voor meer informatie en laat ons via mail aan info@menheersehavendag.nl weten dat u ook aan boord komt.

Bezoekers van het evenement kunnen rekenen op een overvol dagprogramma op zaterdag. In het menu rechts in beeld kunt u alles op uw gemak doorlezen.

Voor het downloaden van het projectplan klik dan op de volgende link:160429MHD – Projectplan MHD 2016 LR

Stremming haven en beperkte afzetmogelijkheden
Een enorm dilemma voor de organisatie, want we zouden natuurlijk het liefst iedereen die met een boot aankomt welkom heten. Hoewel Middelharnis (volgens velen) de leukste en best voorziene grote recreatiehaven aan het Haringvliet is, zorgt de Menheerse Havendag voor zoveel passanten dat de haven ver van tevoren al volgeboekt is. Er zijn dus geen ligplaatsen meer beschikbaar dat weekend en voor schepen die niet gereserveerd hebben geldt er een stremming voor de sluis, het Havenkanaal en de Havenkom vanaf vrijdag 3 juni 12.00u tot zaterdagochtend vroeg om 07.00u, daarna op zaterdag vanaf 09.00u tot zondag 12.00u. Schepen met een vaste ligplaats in de haven of het kanaal kunnen dus vrijdag voor 12.00u en zaterdag tussen 07.00u en 09.00u de haven uitvaren. De stremming is echt nodig omdat we op vrijdagavond en zondagochtend met heel grote schepen door het kanaal gaan varen, daarbij moeten de passantenplekken aan de oostelijke kade vrij zijn. Daarnaast varen op zaterdag de hele dag pendeldiensten heen en weer tussen het centrum en de Buitenhaven en worden er in de haven voor ‘t Vingerling zeillessen gegeven door Optimist On Tour samen met de WV Flaquee. De schepen die gereserveerd hebben worden vooraf geïnstrueerd en moeten volledig meewerken aan de instructies.

Nu het goede nieuws: we zijn hard bezig om een tijdelijke afmeervoorziening in de Buitenhaven te realiseren. Met het beperkte budget dat we hebben zijn we daarbij wel afhankelijk van lenen of krijgen t.a.v. de steigers en/of ponton, maar we doen ons uiterste best om dat weekend varende passanten een ligplaats in de Buitenhaven te bieden. Op zaterdag varen en rijden er gratis pendeldiensten tussen de Sluis en het centrum en ook aan de Buitenhaven en op de Sluis is een prachtig evenementprogramma.

Video van het openingsoptreden van de Menheerse Havendag 2015 – Katsie E. en Marcel S. ‘Praet Flakkees met mun’ 

Video impressie Menheerse Havendag 2014 door Astrid van Nimwegen

Sponsoren

Grote dank gaat uit naar onze sponsoren die de Menheerse Havendag 2016 mogelijk maken:

banner-vrienden-website
Logo's-vrienden-websitesponsorpagina5

 

 

Programma donderdag 2 juni

Kermis

Op donderdag 2 juni begint de Menheerse Havendag Kermis al om 14:00u te draaien! De Kermis draait van donderdag t/m zaterdagavond laat!

Ook biedt de donderdag een heel bijzonder voorprogramma. Dankzij de Provincie Zuid-Holland, die op het eiland binnen haar cultuurbeleid veel investeert via de Erfgoedlijn Goeree Overflakkee, organiseren het Erfgoedhuis Zuid-Holland en de Menheerse Werf de Havendag Junior: een actief en educatief belevingsevenement voor ca. 250 leerlingen van groepen 7 en 8. Gedurende de hele dag worden de  leerlingen in drie groepen op de Menheerse Werf ontvangen, waarna ze vervolgens in een programma van 3 uur langs in totaal 10 locaties rond de haven en het havenkanaal reizen. Bij iedere locatie is er een actief onderdeel waar de leerlingen door opdrachten de historie van de haven en het Havenkanaal beleven.

Dit project is in 2014 als een pilot voor het eerst uitgevoerd als een educatief evenement met als thema ‘Havenkanalen en de strijd tegen en overleven met het water’ . Het is intussen een jaarlijks terugkerend educatief evenement, dat dit jaar al in drie kernen op het eiland georganiseerd wordt door onze stichting: naast Middelharnis is er een Havendag Junior in Ooltgensplaat op 9 juni en in Goedereede op 16 juni.

Wil je meer weten over Havendag Junior klik dan hier

.

Programma vrijdag 3 juni

Vr. 3 juni – Vlootschouw / Openingsavond

De Menheerse havendag barst echt los in de vroege avond van vrijdag 3 juni. Om 19u verzamelen de meeste gastschepen in de Buitenhaven, om in een grote vlootschouw door het kanaal naar het centrum te varen. U kunt zelf meevaren met de schepen van de vlootschouw als u Maatje van de Havendag bent (jaarlijkse bijdrage va € 25, gratis vlag 100x150cm en meevaren met de vlootschouw). De aankomst van de vloot is het startsein voor het grandioze openingsfeest van de Menheerse Havendag 2016. Vanaf het drijvende podium wordt het evenement op een ludieke manier geopend, waarna het publiek van een muzikaal openingsprogramma kan genieten, met als hoofdact de feestband Request Live. Het publiek kan vanuit een op de kade voor Le Bateau nagebouwde boeg van de beugsloep MD10 via de marifoon live verzoeknummers aanvragen bij de band. De avond wordt afgesloten met DJ Ton die de haven laat dansen tot diep in de nacht.

Programma zaterdag 4 juni

Binnehaeven

Vanaf het Havenkanaal tot diep in de prachtige historische kern van Menheerse een tjokvol programma met een echte kermis, de grootste braderie ooit, de bekende horecaterrassen, maar ook een flinke vloot historische schepen en allerlei wateractiviteiten:

Menheerse Werf / Spuistraat / Kaai / Nieuwstraat

 • Drijvend podium, afgemeerd aan de Spuistraat met zicht op de havenkom
 • Menheerse Werf: Het zonnigste terras van de haven, met zicht op je spelende kinderen en met een goedgevulde werfbar
 • MW: Werfwerkambachten : zoals klinken en smeden
 • MW: Historische scheepsmotoren, scheepsantiek, kramen met nautische zaken van vervlogen tijden, te koop of te zien.
 • MW: Oesters schilderen
 • MW: Menheerse Troepwerf – zelf echt zeilende modelbootjes maken van afval, eens per uur een Troepwerfregatta met je eigen bootje.
 • Vanaf de Menheerse Werf gratis pendeldienst naar de Buitenhaven met de VVV klassieke bus
 • Vanaf de drijvende brug in de haven vertrekken de gratis Senalco-pendelvaarten met zalmschouwen en sloepen naar de Buitenhaven
 • Korte kade Havenkom: presentatie Peugeot Automotion Middelharnis en Kroko’s Braderie, deel van een grote braderie met ca. 80 kramen
 • Terras van Adviesgroep De Vogel op klassieke tweemaster Argus
 • Historische schepen in diverse soorten en maten, sommige ter bezichtiging
 • Beurtvaarder MS Jansje met laad- en losdemonstraties
 • Nieuwstraat: carbootsale

Voorstraat / Ring / Raadhuisstraat West. Achterweg

 • Streek- en ambachtsmarkt: Demonstraties en een keur aan ambachtelijke streekproducten in de Voorstraat, van heerlijk tot prachtig
 • Kroko’s Braderie op de Ring
 • Expositie In d’Egelantier: het atelier van kunstenares Annette de Roo

Spuiplein / Vissersdijk

 • Kermis op het Spuiplein
 • Kroko’s Braderie op het Spuiplein
 • Klassieke motoren op de Vissersdijk
 • Kleedjesmarkt op de Vissersdijk (vrij te gebruiken voor iedereen, sla je slag en claim je plekje op tijd!)
 • Honderden meters lange waslijn met sporttenues boven de Vissersdijk

Vingerling

 • Historisch decor van de oude vissers- en handelskade met netten, tonnen, kisten, zeilen
 • Historische schepen; Zeilloggers Balder en Iris, diverse kotters
 • Presentatie KNRM met historische reddingboot Koningin Juliana en moderne reddingboot…
 • Presentatie Streekmuseum GO met o.a. fotoshoots in klederdracht
 • Vanaf het Vingerling kunnen bezoekers via een drijvende brugverbinding (1-richtingverkeer) naar de Menheerse Werf lopen.
 • Gratis pendelboten vanaf de drijvende brug naar de Buitenhaven
 • Sporteiland GO: Het plein bij het Vingerling/Wilhelminabrug staat in het teken van sport en gezondheid. Een eilandbrede vertegenwoordiging van traditionele -, trending – en watersporten. Met podium, muziek, demo’s, presentaties en informatie. Zien, beleven en doen!
 • Freerunner parcours op voormalig terrein Parel
 • Beachvolleybaltoernooi van Intermezzo
 • Lowrope parcours over de haven
 • Pannakooi
 • Hobie trapkajaks
 • Demonstraties van roeivereniging Gelias
 • Deltalloyd Optimist on Tour – zelf het water op in een veilige zeilarena
 • Fietsen Rond Goeree door de Vrienden van Carmen

Buutehaeven

Vorig jaar al een groot succes, maar nu met nog mooier programma op de Loswal aan de Buitenhaven, de plek met het mooiste uitzicht over het Haringvliet. Wist je dat de Buutehaeven een echte officiële zeehaven is? Compleet met overslag en zeegaande schepen. Op zaterdag 4 juni kun je dat volop beleven:

 • Moderne vissersvloot met eurokotters
 • Overslaghistorie met diverse historisch vrachtschepen en vrachtwagens
 • Internationale Ibizamarkt
 • Kringloopterras Goed-Voor-Goed – de gezelligste huiskamer buiten in ’t zonnetje met bar, vinyl DJ en zitplaatsen met uitzicht op het Haringvliet
 • RIB rides, supersnelle rondvaarten op het Haringvliet met een razendsnelle RIB’s, adrenaline gegarandeerd. Opstappen vanaf het zeekadettenschip de Zeefakkel aan de loswal
 • Presentatie Plattelandsjongeren met moderne en klassieke tractoren en landbouwwerktuigen
 • Modelbootdemonstraties
 • Grootste blauwe vlag van Nederland in een kraan van Boeter Kraanverhuur
 • Concours d’Elegance klassieke auto’s

Sluis

Een initiatief vanuit Atelier Havenhoofd 1 en Kunstplus: Woord & Kunst. De basis van het project zijn mooie verhalen en indrukken van Goeree-Overflakkee. Rondom deze verhalen en indrukken werkten dichters en scholieren, beeldend kunstenaars en muzikanten samen. Nieuwe gedichten naar aanleiding van bestaande kunstwerken over het eiland. Nieuwe beeldende kunstwerken op basis van geschreven gedichten. De combinatie van telkens een beeldend kunstwerk en een gedicht vormden dan weer de inspiratie voor muzikanten om op basis daarvan bijpassende muziekstukken te zoeken. Dat alles beleeft je optimaal op de Sluis aan het eind van het havenkanaal.
• Kunstfestival Woord & Kunst door Kunstplus en Atelier Havenhoofd 1
• Gratis Pendelvaarten vanuit de sluis naar het centrum, in een heerlijke vaartocht van ca. 15 minuten tussen de sluis en de drijvende brug in het centrum

 

Podiumprogramma binnenhaven

Watermuziek

Vanaf het drijvend podium in de Havenkom een spetterend programma op vrijdagavond en zaterdag de gehele dag.

Vrijdag

19.00 – 20.00 invaren vlootschouw en afmeren schepen
20.00 – 20.15 officiële opening vanaf het podium door wethouder Van der Vlugt
20.15 – 21.00 Flakkeese songs door Katsie E. en Marcel S.
21.00 – 24.00 Request Live: via de marifoon live je verzoek doen vanaf een op ‘t           Vingerling nagebouwde boeg van de MD10
24.00 – 02.00 DJ

Zaterdag
10.00 – 13.00 Shantykoren Op Volle Kracht en Dwarsgetuigd
13.00 – 18.00 Jailhouse jamsessies met Buckle-Up, The Soggy Bottom Girls en The Baldrick Brothers
18.00 –  20.30 Jazzy Combo Maarten Bruijnse
21.00 – 24.00 Shaky Ground laat de haven nog even stevig knallen

 

Aanmelden schepen

Aanmelden schepen

 • Accepted file types: jpg, gif, png.

Foto's Menheerse Havendag 2015

IMG_6474 IMG_6473 IMG_6472 IMG_6471 IMG_6470 IMG_6465 IMG_6466 IMG_6467 IMG_6468 IMG_6469 IMG_6464 IMG_6463 IMG_6462 IMG_6461 IMG_6460 IMG_6455 IMG_6456 IMG_6457 IMG_6458 IMG_6459 IMG_6454 IMG_6453 IMG_6452 IMG_6449 IMG_6448 IMG_6447 IMG_6441 IMG_6440 IMG_6446 IMG_6444 IMG_6439 IMG_6438 IMG_6443 IMG_6442 IMG_6437 IMG_6432 IMG_6433 IMG_6434 IMG_6435 IMG_6436 IMG_6431 IMG_6430 IMG_6429 IMG_6428 IMG_6426 IMG_6425 IMG_6420 IMG_6419 IMG_6424 IMG_6423 IMG_6418 IMG_6417 IMG_6422 IMG_6421 IMG_6416 IMG_6411 IMG_6412 IMG_6413 IMG_6414 IMG_6415 IMG_6410 IMG_6408 IMG_6407 IMG_6406 IMG_6404 IMG_6399 IMG_6400 IMG_6401 IMG_6402 IMG_6403 IMG_6398 IMG_6396 IMG_6395 IMG_6394 IMG_6393 IMG_6388 IMG_6389 IMG_6390 IMG_6391 IMG_6392 IMG_6386 IMG_6385 IMG_6384 IMG_6383 IMG_6382 IMG_6377 IMG_6378 IMG_6379 IMG_6380 IMG_6381 IMG_6376 IMG_6375 IMG_6371 IMG_6370 IMG_6369 IMG_6364 IMG_6365 IMG_6366 IMG_6367 IMG_6368 IMG_6363 IMG_6362 IMG_6361 IMG_6360 IMG_6359 IMG_6358 IMG_6357 IMG_6356 IMG_6355 IMG_6354 IMG_6348 IMG_6350 IMG_6351 IMG_6352 IMG_6353 IMG_6347 IMG_6346 IMG_6345 IMG_6344 IMG_6343 IMG_6336 IMG_6337 IMG_6338 IMG_6339 IMG_6341 IMG_6335 IMG_6334 IMG_6333 IMG_6332 IMG_6331 IMG_6324 IMG_6325 IMG_6326 IMG_6327 IMG_6330 IMG_6323 IMG_6322 IMG_6321 IMG_6320 IMG_6319 IMG_6314 IMG_6315 IMG_6316 IMG_6317 IMG_6318 IMG_6313 IMG_6308 IMG_6307 IMG_6312 IMG_6311 IMG_6306 IMG_6305 IMG_6310 IMG_6309 IMG_6304 IMG_6299 IMG_6300 IMG_6301 IMG_6302 IMG_6303 IMG_6298 IMG_6297 IMG_6296 IMG_6295 IMG_6294 IMG_6288 IMG_6282 IMG_6283 IMG_6290 IMG_6291 IMG_6284 IMG_6286 IMG_6292 IMG_6293 IMG_6287 IMG_6281 IMG_6280 IMG_6279 IMG_6278 IMG_6277 IMG_6272 IMG_6273 IMG_6274 IMG_6275 IMG_6276 IMG_6271 IMG_6270 IMG_6269 IMG_6268 IMG_6267 IMG_6261 IMG_6263 IMG_6264 IMG_6265 IMG_6266 IMG_6260 IMG_6259 IMG_6258 IMG_6257 IMG_6256 IMG_6250 IMG_6251 IMG_6253 IMG_6254 IMG_6255 IMG_6249 IMG_6244 IMG_6243 IMG_6248 IMG_6247 IMG_6241 IMG_6240 IMG_6246 IMG_6245 IMG_6239 IMG_6238 IMG_6233 IMG_6232 IMG_6237 IMG_6236 IMG_6230 IMG_6229 IMG_6235 IMG_6234 IMG_6228 IMG_6223 IMG_6224 IMG_6225 IMG_6226 IMG_6227 IMG_6222 IMG_6221 IMG_6220 IMG_6219 IMG_6218 IMG_6213 IMG_6214 IMG_6215 IMG_6216 IMG_6217 IMG_6212 IMG_6211 IMG_6210 IMG_6208 IMG_6207 IMG_6202 IMG_6203 IMG_6204 IMG_6205 IMG_6206 IMG_6201 IMG_6200 IMG_6199 IMG_6198 IMG_6197 IMG_6192 IMG_6193 IMG_6194 IMG_6195 IMG_6196 IMG_6191 IMG_6185 IMG_6184 IMG_6189 IMG_6188 IMG_6183 IMG_6182 IMG_6187 IMG_6186 IMG_6181 IMG_6176 IMG_6177 IMG_6178 IMG_6179 IMG_6180 IMG_6175 IMG_6174 IMG_6173 IMG_6172

Foto's Menheerse Havendag 2014

Untitled-2 Menheerse Havendag 1 Menheerse Havendag 6 Menheerse Havendag 5 Menheerse Havendag 4 Menheerse Havendag 3 Menheerse Havendag 2 Menheerse Havendag 7 Menheerse Havendag 8 Menheerse Havendag 9 Menheerse Havendag 10 Menheerse Havendag 11 Menheerse Havendag 16 Menheerse Havendag 15 Menheerse Havendag 14 Menheerse Havendag 13 Menheerse Havendag 12 Menheerse Havendag 17 Menheerse Havendag 18 Menheerse Havendag 19 Menheerse Havendag 20 Menheerse Havendag 21 Menheerse Havendag 26 Menheerse Havendag 25 Menheerse Havendag 24 Menheerse Havendag 23 Menheerse Havendag 22 Menheerse Havendag 27 Menheerse Havendag 28 Menheerse Havendag 31 Menheerse Havendag 30 Menheerse Havendag 29 Menheerse Havendag 36 Menheerse Havendag 35 Menheerse Havendag 34 Menheerse Havendag 33 Menheerse Havendag 32 Menheerse Havendag 37 Menheerse Havendag 38 Menheerse Havendag 39 Menheerse Havendag 40 Menheerse Havendag 41 Menheerse Havendag 46 Menheerse Havendag 51 Menheerse Havendag 50 Menheerse Havendag 45 Menheerse Havendag 44 Menheerse Havendag 49 Menheerse Havendag 48 Menheerse Havendag 43 Menheerse Havendag 42 Menheerse Havendag 47 Menheerse Havendag 52 Menheerse Havendag 53 Menheerse Havendag 58 Menheerse Havendag 57 Menheerse Havendag 59 Menheerse Havendag 54 Menheerse Havendag 55 Menheerse Havendag 60 Menheerse Havendag 61 Menheerse Havendag 56 Menheerse Havendag 66 Menheerse Havendag 71 Menheerse Havendag 70 Menheerse Havendag 65 Menheerse Havendag 64 Menheerse Havendag 69 Menheerse Havendag 68 Menheerse Havendag 63 Menheerse Havendag 62 Menheerse Havendag 67 Menheerse Havendag 76 Menheerse Havendag 81 Menheerse Havendag 80 Menheerse Havendag 75 Menheerse Havendag 74 Menheerse Havendag 79 Menheerse Havendag 78 Menheerse Havendag 73 Menheerse Havendag 72 Menheerse Havendag 77 Menheerse Havendag 86 Menheerse Havendag 91 Menheerse Havendag 90 Menheerse Havendag 85 Menheerse Havendag 84 Menheerse Havendag 89 Menheerse Havendag 88 Menheerse Havendag 83 Menheerse Havendag 82 Menheerse Havendag 87 Menheerse Havendag 92 Menheerse Havendag 97 Menheerse Havendag 98 Menheerse Havendag 93 Menheerse Havendag 94 Menheerse Havendag 99 Menheerse Havendag 100 Menheerse Havendag 95 Menheerse Havendag 96 Menheerse Havendag 101 Menheerse Havendag 106 Menheerse Havendag 111 Menheerse Havendag 110 Menheerse Havendag 105 Menheerse Havendag 104 Menheerse Havendag 109 Menheerse Havendag 108 Menheerse Havendag 103 Menheerse Havendag 102 Menheerse Havendag 107 Menheerse Havendag 112 kermis29 cover-2015 Menheerse Havendag 113 Menheerse Havendag 114 slide1 Menheerse Havendag 115 Traditional meets new culture

Contact opnemen

Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Vul het onderstaande contact formulier in of bel met Esther Breen: 06 – 40062144

Contact opnemen